השכלה פיננסית הינה צבירת ידע על עולם הכלכלה והכספים אשר ישרת אתכם כדי להבין את חוקי המשחק, ולשחק כדי לנצח. מפאת ששורש הכלכלה הינו דבר ריגשי, בהחלט ניתן לראות את הכלכלה כמשחק, ואת ערך ההון שלכם כציון. חישבו על רמת ההכנסות וההוצאות שלכם כמו אל מבחן: אם יש לכם ההפרש בין ההכנסות להוצאות שלכם הוא גבוה במובן החיובי, הרי שהציון שלכם גבוה, ולכן אתם נכנסים לקטגוריית המצטיינים, ואולי מצטייני יתרה (ואלק אתם חנונים 😊 ). אם ההפרש הינו קטן, הציון שלכם סביר ואולי טעום לשיפור. אם ההפרש הינו גדול ושלילי הרי שזה ציון נכשל. מה עושים כאשר מקבלים נכשל? נבחנים שוב. מה קורה אם נכשלנו שוב פעם? זה אומר שאנחנו לא מבינים את החומר, וכאן מה הייתם עושים? שתי אפשרויות:
- מוותרים.
- מתייעצים עם אדם שהצליח לעבור ומבקשים עזרה ו/או חניכה.
מי שמוותר לא יצליח לעבור את המבחן בחיים. מי שמבקש עזרה ורוצה להבין כיצד לעבור את המבחן, אין סיבה שלא יצליח לעבור. כמו שאומרים תמיד, החלטה כיצד לפעול הינה שלכם בלבד.
אחת ההחלטות שמתבצעות היום בעקבות השינוי התפיסתי המתרחש באוכלוסייה מבחינת חשיבות נושא הפיננסים והכספים הינו השכלה פיננסית וניהול פיננסי לילדים. מדובר על חטא לדורות, שכן ההורים שלנו, וההורים שלהם, וככה הולך המון אחורה, לא ידעו כיצד להתמודד עם כסף, וכיצד להתמודד עם כלכלה. מנגד, הורים אשר יודעים את חוקי המשחק, ואף הם שחקנים בעצמם, מלמדים את הילדים שלהם את החוקים, והדבר נותן להם קום ענק לעומת שאר האוכלוסייה בני גילם להצליח בחיים, ומהר. ככל שאנחנו צעירים יותר, המוח שלנו הינו מאוד גמיש, ולכן הלמידה הינה קלה יותר כאשר מנגישים אותה נכון. זיכרו שלא משנה כמה החומר מעניין, תמיד ניתן להפוך אותו למשעמם אם מעבירים אותו בצורה רעה. לכן האתגר הוא לא רק ללמד את הילדים, אלא גם להנגיש להם את הידע בצורה שהם יבינו אותו, ובכלל, למצוא דרך לשחק כדי להשתיל את הידע בתוך הראש שלהם.
מחקרים הראו כי הגיל בו המוח הינו בתצורה הגמישה ביותר שלו, ובכך הוא מגבש לעצמו את ההתנהגות והיכולות המחשבתיות והפיזיות אשר ילוו אותו למשך כל החיים הינו מגילאים 0-6.
כן, קראתם נכון. הגילאים הקריטיים ביותר בחיים הם גילאים 0-6. מי ידע זאת? אנשי חינוך של הגילאים הנמוכים ואנשי מקצוע העוסקים עם ילדים יודעים זאת. האם שאר האוכלוסייה יודעת? התשובה היא לא, שכן אם היא הייתה יודעת, כנראה שדברים היו נראים אחרת בפעוטונים ובגנים של מדינתנו.
מכאן הדבר אומר כי נושא הכלכלה והפיננסים צריך להיחשף בפני ילדים עוד בהיותם בגילאים הללו. באופן אישי אני יצרתי לילדים שלי קופות חיסכון בבית, הסברתי להם את עיקרון העו"ש בחשבון בנק, אנחנו עושים קניות ביחד ובודקים מחירים. תופתעו לדעת כמה הילדים שלכם חכמים. אל תזלזלו בהם, כי אם תזלזלו ותמנעו מהם ידע, הרי שהם יבינו כי אין סיבה להיות סקרנים ולשאול שאלות, ובכלל, לא להתעניין בנושאים שהם קצת קשים לתפיסה. שוב, כאשר אתם מנגישים את הידע לרמה של הילדים, הם יבינו אתכם, והעקרונות ילוו אותם להמשך חייהם.
אדם אשר בילדותו חווה אמירות לדוגמא "כסף זה רע!", "אין לנו כסף כדי לקנות את זה", "עשירים הם גזלנים ורוכבים על גבי העניים", "אל תבטח באף אחד כי רק רוצים לנצל אותך", כיצד לדעתכם יתנהג בהיותו נער או בוגר? האם הוא יהיה אדם עשיר, עם ביטחון עצמי, הבנה כיצד עולם הכלכלה מתנהג? כנראה שלא…
משפחה פיננסית היא משפחה עם ניהול כלכלי נכון, המפתחת את עצמה כלכלית, יודעת לנתח סיכונים, ואת כל אלה היא מלמדת את הילדים ע"מ שאלו יידעו כיצד להתנהג בחייהם הבוגרים שיגיעו לפני שנשים לב.