בין אם מדובר בתוכנית צמיחה כלכלית אישית או תוכנית צמיחה כלכלית משפחתית, או אם מדובר בתוכנית החלמה כלכלית, כלל הגישות הכלכליות ומודלי ההחלמה וחופש כלכלי יביאו אתכם לאותו מקום, ושמו ניהול תקציב. אין זה משנה אם מדובר בניהול תקציב משפחתי או אישי, התרבות הכלכלית שלנו מצריכה שינוי, וכדי לשנות אותה, אנחנו צריכים לבצע ניהול תקציבים נכון.
ניהול תקציב ביתי של משק הבית נעשה ע"י ניתוח של הכנסות והוצאות התא המשפחתי, כאשר לאחר הבנה יוצרים תקציבים מתאימים, אשר השלב לאחר מכן הינו בקרה. על הנייר זה נשמע מאוד פשוט, אך טמונה כאן בעיה: כדי לשנות את המציאות הכלכלית שלנו היום, אנחנו מחוייבים לשנות את הרגלי הצריכה הכלכלית שלנו, שזה אומר שינוי הרגלים. שינוי הרגלים הינו דבר מאוד קשה, ויצאו המון ספרים המדברים רק על נושא זה.
אין צל של ספק כי השינוי תלוי אך רק בנו, אך לפני שאנו מתחילים לבצע שינוי, עלינו להבין כי יש לנו בעיה, ויש אמרה הגורסת "הכרה בבעיה הינה 50% מהפתרון". אם אכן זה נכון, הרי שהחלטה לבצע שינוי הינה 40%. מדוע האחוז כל כך גבוה? כי אנחנו צריכים להחליט להיות אקטיביים כדי לפתור את הבעיה. מאוד קל להבין שיש בעיה ולומר מיד אחר כך "אין מה לעשות. ככה זה. זה משמיים. זה הגורל. צריך להשלים עם המציאות". אמרות כאלה אינן מעודדות לפעולה. הן פסיביות, מורידות אנרגיה, ולא יתרמו לעתידכם.
אם החלטתם לבצע שינוי בחייכם, עליכם להצטייד בכלי ניהול תקציב כדי להגשים מטרה זו:
- דוח ניהול תקציב משפחתי – מדובר על טופס אותו אתם יכולים להוריד מהאינטרנט בתצורת טבלת ניהול תקציב משפחתי (יש כמה וריאציות) ולפיו לבצע ניתוח מצב של המשפחה. מאידך, אתם יכולים להשתמש בו כדי לעקוב אחר ההוצאות החודשיות שלכם.
- אפליקציה – קיימות מספר אפליקציות לניהול תקציב משפחתי בחנות של גוגל. עליכם לבחור את האחת אשר יותר מדברת אליכם ומתאימה לכם. חשוב כי האפליקציה תראה לכם את מצבכם הכלכלי הן מבחינת הוצאות והכנסות, אך גם תראה לכם כיצד אתם מתנהלים מול התקציב.
- הגדרת תקציב – הזכרנו את המושג הזה כל כך הרבה פעמים, ואכן, תוכנית הבראה תלויה לחלוטין בתקציב. מדובר בעצם על כמה אתם יכולים להוציא על קטגוריה מסויימת. חישבו על זה כמו שינוי תזונה בו התזונאי אומר לכם כי מותר לכם לאכול בארוחה מסוימת כף הגשה אחת של פחמימות. זה קשה, זה מתסכל, אבל מדובר בשינוי הנדרש כדי להשיג את המטרה.
לאחר שאנחנו מתעדים את ההכנסות אל מול ההוצאות, ועוקבים אחרי התקביצים שהגדרנו לעצמנו, אנחנו מגיעים לשלב של הבקרה, בו אנחנו בוחנים כיצד אנחנו מצליחים להסתכל לשגרת תרבות כלכלית חדשה. יש לציין כי במספר לא מבוטל של פעמים אנחנו נרצה לבדוק את הזכויות הכלכליות שלנו, שכן בתור אזרחי ישראל, יש לנו המון זכויות שאנחנו לא מכירים אותם, בין אם מדובר על החזרי מס (נקודות מס), או ביטוח לאומי, או הנחת ארנונה, ועוד.
כלל הניהול והבקרה צריכים להיעשות מדי חודש, ממש כמו ניהול תקציב עסקי. ניהול תקציב משפחתי מבוקר ומתועד בכל חודש, וע"י כך אנחנו יכולים להגיע להון כלכלי הנדרש כדי להגשים את מטרותינו.